Home / Svenskarna älskar att renovera köket

 

Den genomsnittliga gotlänningen renoverar för över 8000 kronor om året, och siffrorna stiger för varje år. Generellt är svenskarna mycket förtjusta i just köksrenovering. Varför har vi inte svaret på, men vi kan spekulera i vad som driver svenskar till att renovera så mycket som vi gör! Kanske har det att göra med att vi ser köket som ett mycket ombytligt rum, som har tydliga influenser från trender? Eller också tycker vi bara om när det ser nytt och fräscht ut, helt enkelt. 

Är du också sugen på att renovera köket? Då är du inte ensam! Svenskarna renoverar kök mer för varje år som går, och prognoserna pekar inte direkt mot en förändring. Gotlänningarna, för att ta ett exempel, renoverar köket för 8000 kronor om året. Varför har köket blivit vårt mest ombytliga rum? Förmodligen för att vi lägger mycket värde i ett nytt kök när vi ska köpa, för att svenskarna är ett trendkänslig folk och ja, för att det inte finns något fräschare än ett helt nytt kök!

Riva ut köket eller renovera om?

Den svåraste frågan för många av oss handlar om huruvida vi ska riva ut köket eller behålla det men renovera upp det till högre standard. Kanske räcker det med att byta ut köksluckor och slipa golvet? Men andra ser köket som mycket ombytligt, och brukar se det som en nystart när man flyttar in. Man vill helt enkelt ha köket på sitt eget sätt, och vill ha nya och fräscha detaljer. Läs i GP om snickaren som vill ge gamla kök lite extra kärlek innan man överväger att riva ut det helt.

Ett bra tips är att hålla koll på eventuella förändringar i RUT och ROT. Kanske visar det sig att det just nu är lönsamt att köpa in vitvaror, eller reparera hellre än riva ut? Se till att ha koll på alla siffror så du inte går över din budget när du ska renovera köket. Här kan du läsa om vad som gäller, men kom ihåg att hålla dig uppdaterad och kolla med Skatteverket om du är osäker!