Home / Sticka dina egna kläder

 

En trend som håller i sig DIY vilket står för Do-It-Yourself, eller Gör-Det-Själv, och det är ett koncept som alla pysselsugna gärna tar till sig – så varför inte börja sy och sticka dina egna kläder?

Under vintern fullkomligt kryllar butikerna av varma kläder, vantar och halsdukar som du får betala dyra pengar för, så varför inte köpa garn och göra det själv? Det blir garanterat mycket billigare och du får ett helt unikt plagg som ingen annan har. Dessutom är det trendigt att göra det själv och just stickning är bland det enklaste man kan göra, om man orkar ta sig tiden att faktiskt lära sig tekniken. Som tur är finns det en hel del knep för att lära sig så som exempelvis boken “Älskade kofta” av Birgitta Forslund som är stickdesigner eller genom att titta på instruktionsvideos på YouTube med mera.

Tips på stickningar i turordning för nybörjare:

  1. Halsduk – kräver endast upprepning av samma maska tills halsduken får den läng man vill ha.
  2. Väska – upprepa samma maska som vid stickningen av halsduken och sedan sy ihop till en påse och fläta handtag som också sys fast (blir dock snyggast om man virkar väskan).
  3. Mössa – samma maska men i minskande antal per varv för att få till formen.
  4. Strumpor – samma maska men kräver lite mer teknik för passformen.
  5. Väst – samma maska men man måste följa ett mönster.
  6. Kofta – samma maska men ärmarna kan ställa till det för ovana stickare.

Stickat i annat än garn

Det vanligaste som folk brukar använda för att sticka är garn, men en konstnär vid namn Carol Milne har tagit sin stickning ett snäpp högre. Hon stickar nämligen i glas och tillverkar både strumpor, mössor och skålar samt konstverk i materialet – och visst kan man kanske inte bära hennes stickningar, men de är definitivt vackra att ha hemma som prydnader. Konstnären själv ser nämligen sina konstverk som metaforer för livets skörhet, skriver Metro. Så om man verkligen blir duktig på hantverket kan man precis som Milne ta sig an andra material att sticka kläder och saker i. Varför inte pröva att sticka i metall till exempel?