Home / Den lantliga inredningsstilen

 

Shabby Chic är en fantastisk och vacker inredningsstil som andas landsbygd och romantik. Ett hem i denna stil är ofta ljust och milt inrett med mycket ljusa färger på både väggar, golv, möbler och textilier. Fönster pryds gärna av vackra och skira spetsgardiner i vitt eller gammaldags rosa färg. Även ljust gul och andra pastellfärger fungerar bra i ett shabby chic hem. När det kommer till möblerna gör även de sig bäst i ljusa färger. Möblerna ska gärna vara i rustikt trä och målade i vit färg. Är de dessutom lite slitna med avskavd färg så är det bara ett plus i kanten. Ett enkelt sätt att skapa den rätta känslan på dina möbler är att köpa trästolar billigt på second hand och sedan måla dem i vitt och slipa till dem med sandpapper så att de får den rätta ”looken”. Låt ljust, romantiskt och lantligt genomsyra hela hemmet så kan det helt enkelt inte bli fel.

 

Torkade vita rosor

 

Pyssel och detaljer

Förutom möblerna och färgen på väggar och golv så är det självklart de små genomtänkta detaljerna som skapar känslan. Små saker som gamla vackra vaser, skålar, väggur, tyger, kaffekoppar, dukar, ramar etcetera skapar den ombonade känslan i hemmet. Många av dessa detaljer går att hitta i second hand- och antikbutiker eller på loppmarknader och auktioner.

Dessutom finns det mycket man kan göra själv. Varför inte ta tipset ovan att måla och slipa dina möbler så att de får den rätta Shabby Chic-känslan? Hittar du ett vackert tyg är ett tips att sy det till vackra kuddöverdrag, dukar, kökshanddukar, gardiner eller något annat som ger tyget en naturlig plats i hemmet. Vackra tavel- eller spegelramar kan man till exempel måla eller spraya vita eller i guld. Även här kan man med hjälp av sandpapper ge ramen den slitna och antika känslan efter målningen.